Om kappsegling

Även om segling historiskt sett har varit ett viktigt verktyg för att ta sig fram runt om i världen så har numera mer effektiva sätt uppfunnit. Man kan exempelvis flyga till olika länder med flygplan vilket går mycket snabbare och dessutom finns det stora motorbåtar som kan ta mycket mer folk ombord och som också går snabbare än att segla. Det hindrar dock inte seglingen från att fortsätta vara ett stort fenomen runt om i världen. Förutom segling för nöjes och avkopplings skull förekommer även tävlingar inom segling, vilket brukar kallas för kappsegling.

Det är ofta större sällskap inom segelbåtar som arrangerar kappseglingar. Oftast behöver man inte vara medlem i det enskilda sällskapet för att delta men det krävs ibland en viss avgift för att vara med och tävla. Det finns också kappseglingar som anordnas utav mindre sällskap på ideell basis såsom mindre båtklubbar och föreningar där man ger möjlighet till medlemmarna att utveckla sina kunskaper och egenskaper inom segling. Kappsegling ses nämligen allmänt som en viktig del i att lära sig att segla ordentligt och att lära sig praktisera både teoretiska och praktiska erfarenheter och kunskaper.

Det finns väldigt omfattande regelverk kring kappseglingar och det är en viktig förutsättning att man känner till dessa innan man ger sig in i en tävling för att inte diskvalificeras. Det mest grundläggande är kanske kunskapen om regler som gäller vid exempelvis väjningar.

Segling är en relativt stor sport i världen och har varit en del av de olympiska spelen sedan år 1900. Reglerna och utformningen för tävlingarna har dock varierat och har gått från att vara stora fartyg med stor besättning till att idag ofta vara enmansbåtar.

Är man nyfiken på att börja tävla inom segling så kan man börja med att ta kontakt med en segelförening där man kan låna små jollar att först testa att segla i.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *